A sajátos hangulatú, újszerű mondatszerkesztéssel írt regényeiről és szikár drámáiról ismert Fosse személyében – Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun és Sigrid Unset után – negyedszer kapta norvég szerző a világ legrangosabb irodalmi elismerésének számító Nobel-díjat.

95 év után újra norvég szerző kapta az irodalmi Nobel-díjat. Az elismerést odaítélő Svéd Királyi Akadémia indoklásában úgy fogalmazott, hogy Fosse „innovatív színdarabjaiért és prózájáért” érdemelte ki azt, „amely hangot ad a kimondhatatlannak.” A díj 11 millió svéd korona (vagyis körülbelül 370 millió forint) pénzjutalommal is együtt jár.

Jon Fossét már a 2010-es évek eleje óta a díj esélyesei között emlegették, de mint ahogy egy interjúban megfogalmazta, egyáltalán nem bánja, hogy nem fiatalabb korában kapta meg, mert a díj együtt jár az elvárások terhével is, és minél később kapja meg egy szerző, annál kevésbé képes befolyásolni a művészetét.

Fosse legismertebb művei közé tartozik a Szeptológia című, hétkötetes regényóriás, a modernizmus kedvelt írói eszközének számító tudatfolyam-technikát megújító Melankólia, valamint a Reggel és este című kisregény, ami egy halász életét követi végig születése pillanatától egészen a haláláig.

Kiemelt kép: The New York Times

Még több cikk a témában: