A távol-keleti mitológia, illetve a kínai hagyományok alapján is tudható, hogy a sárkányok évszázadok, de inkább évezredek óta foglalkoztatják az emberek képzeletét. Nem véletlen, hogy a legendákból és a mítoszokból kiindulva alakjuk bekerült az irodalomba is. Feltehetően mindnyájan először a mesékben találkozhattunk sárkányokkal, például a hétfejű fenevaddal, akinek mind a hét fejét le kell csapni – a legjobb, ha egyetlen ütéssel – ahhoz, hogy a hős elnyerje méltó jutalmát, leginkább a királylány kezét és a fele királyságot. De persze a mesevilágban is léteznek jó sárkányok, gondoljunk csak Csukás István kedves és méltán népszerű egyfejűjére, a kissé kétbalkezes, ám mindig csupaszív és jószívű Süsüre. A gyermekkorból kilépve pedig a fantasyirodalomban szembesülhetünk sárkányokkal, vannak olyan irodalmi világok, amelyek jószerivel elképzelhetetlenek nélkülük.

Az alábbiakban négy olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amelyeket nem csak a Sárkány Éve miatt ajánlunk elolvasásra, hiszen természetesen máskor is élvezhetők, azonban valljuk, hogy nélkülük a Sárkány Éve sem lenne teljes.

Federica Magrin: Nagy sárkánykönyv

Nem csupán enciklopédia, sokkal több annál. Túl azon, hogy bemutatja a sárkányok összes lehetséges típusát, és részletes leírásokat közöl nyugatról keletre haladva mindegyik fajtáról – nem feledkezve meg az időnkénti egyformaságukban is egyedi alakjuk leírásáról –, a jövendő sárkánygazdáknak mélyenszántó, hasznos tanácsokkal szolgál a tartásukat illetően. De persze nem csupán azoknak pompás olvasmány ez a remek kötet, akik sárkányt szeretnének örökbe fogadni: a gyermekek például megismerhetik belőle e mitikus lények szokásait, többek között azt, hol szoktak elbújni, és mit szeretnek a leginkább enni. És az is kiderül belőle, hogy bármennyire is böhömnagy, félelmetes lények, attól még ugyanúgy gondozásra és ellátásra szorulnak, mint bármelyik más házi kedvenc.

A gazdagon illusztrált könyv olvasói azt is megtudhatják, mi a teendő akkor, ha találnak egy sárkánytojást. Megismerhetik a sárkányok származásának titkát, és hogy miként lehet őket minden hangulatváltozásuk ellenére nevelni és kezelni. Anatómiájuk részletes tanulmányozása nyomán az is kiderül a kötetből, hogyan lehet a sárkányokat egészségesen tartani, illetve hogyan kell elkészíteni a kedvenc és legtáplálóbb ételeiket. A könyv ifjú és kevésbé ifjú olvasói az elolvasás után már igazi dragonológusnak érezhetik magukat.

A képen Federica Magrin Nagy Sárkánykönyv című kötete.

James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

Ez a könyv a barátságról szól, pontosabban a két elválaszthatatlan jóbarát, Nagy Panda és Kicsi Sárkány évszakokon, nappalokon és éjszakákon átívelő kapcsolatáról és annak mindnyájunk számára érvényes tanulságairól. És persze annak bizonyosságáról, hogy a legsötétebb idők után is visszatér a napsütés, és előbb-utóbb megérkezik a kikelet. Nagy Panda bölcs és nyugodt, és megmutatja nemcsak a mindig kíváncsi, apró termetű, ám annál nagyobb szívű Kicsi Sárkánynak, hogy a lényeg gyakran az egész kicsi dolgokban rejtőzik, hanem az olvasónak is azt, hogy miként lehet és kell kiélvezni az egyszerű pillanatokat.

Nem véletlen, hogy a Micimackóhoz hasonlították ezt a könyvet: alkotója egyszerre író és grafikus, olvasás közben meghatottan gyönyörködhetünk a bájosan megindító, kalligrafikus rajzokban, és közben megtanuljuk értékelni a világ és az élet időnként kicsiségnek tűnő, valójában nagyon is fontos, lényeges momentumait. James Norburyt a buddhista filozófia és a spiritualitás ihlette. A Nagy Panda és a Kicsi Sárkány külön-külön is elolvasható, első pillantásra egyszerűnek vagy akár csacskának tűnő párbeszédei valójában mély bölcsességeket tárnak fel az életöröm és a boldogság mibenlétéről.

A képen James Norbury Nagy Panda és Kicsi Sárkány című könyve.

R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

A nálunk is népszerű, kínai származású amerikai szerző fantasyregénye a nagy sikerű Mákháború folytatása: főszereplőjének, Zsinnek ismét a túléléséért kell küzdenie, miközben a saját bűntudata, az ópiumfüggése és a főnix parancsai elől igyekszik menekülni. Ebben a furcsa lelkiállapotban, amikor sem élni, sem halni nem akar, hajtja a népéért és hazájáért érzett kötelességtudat: bosszút akar állni az áruló uralkodónőn, ezért belép a Sárkány hadúr seregébe, amelyben azért küzdenek, hogy elűzzék a trónjáról a császárnőt, és helyette köztársaságot hozzanak létre. Aztán kiderül, hogy a Sárkány hadúr, de a császárnő sem az, akinek látszik…

Rebecca F. Kuang a jelentős kritikai és kereskedelmi sikereket elérő Máktrilógiával robbant be az irodalom világába. A Sárkányköztársaság ennek a sorozatnak a második kötete, szerzőjének az előzőnél is nagyobb elismertséget és népszerűséget szerzett. Nem csupán a kortárs fantasy egyik lenyűgöző alkotása, hanem arról is beszámol, micsoda szörnyűségekkel, emberi, lelki és anyagi terhekkel jár egy háború, akkor is, ha azt egyesek dicsőségesnek kiáltják ki.

A képen R. F. Kuang Sárkányköztársaság című könyve.

Elizabeth Lim: Hat bíborszín darumadár

A sárkányokon kívül a daruk is fontos elemei a távol-keleti mitológiának, gondoljunk csak arra a hagyományra, miszerint papírdaruk hajtogatásával meg lehet a betegségekből gyógyulni, illetve akár másokat is ki lehet gyógyítani. Nem véletlen, hogy ebben a csodás fantasymesében a daruk is fontos szerepet kapnak –és fölbukkan benne egy alakváltó sárkány is, aki egy papírmadár mellett ugyancsak segítője lesz a történet főhősének, Shiroi hercegnőnek abban, hogy megszüntessék a gonosz mostohához köthető átkot, és megmentsék a hercegnő hat, daruvá változtatott bátyját, visszanyerjék a régi varázserőt, és feltárják a trónt fenyegető összeesküvést.

A Hat bíborszín darumadár varázslatos, magával ragadó meseregény kitartásról, hűségről és szeretetről. A távol-keleti gyökerekkel rendelkező amerikai szerző az ázsiai folklór elemeit ötvözte a Vadhattyúk és a Hamupipőke inspirációjával, egyesítve a keleti legendákat a nyugati tündérmesékkel. A mágia varázsát pergő és változatos cselekmény egészíti ki és teszi ezáltal a könyvet teljessé.

A képen Elizabeth Lim Hat bíborszín darumadár című könyve.

Még több cikk a témában: