Május 23-án ünnepélyes körülmények között adták át Londonban a 2023-as Nemzetközi Booker-díjat. Az idén 14. alkalommal kiosztott elismerést ezúttal a bolgár Georgi Gospodinov és a műfordító Angela Rodel kapta az angolul Time Shelter címmel megjelent könyvért.

Először részesült bolgár szerző a patinás Booker nemzetközi, eredetileg nem angol nyelven publikáló szerzőket elismerő díjában. A Nemzetközi Booker-díj rendszerét 2016-ban változtatták meg. 2015-ig a díjat kétévente adták át, és egy szerző egész életművét ismerték el vele – ebben a felállásban az utolsó díjazott Krasznahorkai László volt.

2016-tól az elismerést egy-egy olyan külföldön, eredetileg nem angol nyelven született regény kapja, amit eredeti megjelenése óta angolra is lefordítottak.

A nagyjából 50 000 angol fontnyi (körülbelül 21 millió forintnyi) pénzjutalmon és a díjjal járó elismerésen a könyv szerzője és annak angol fordítója egyenlő arányban osztozik – jelen esetben az angolul Time Shelter címen megjelent regény bolgár szerzője, Georgi Gospodinov és Angela Rodel bolgár-amerikai műfordító.

Gospodinovnak ez a harmadik regénye, amiben egy különc orvos rendhagyó klinikáját és annak működését mutatja be. A kifejezetten Alzheimer-kórral küzdők számára létrehozott kórházban a betegeknek életük minden évtizedére berendeznek egy külön teret, hogy segítsék őket emlékeik megőrzésében és újraélésében. A múlt azonban szinte észrevétlenül betüremkedik a jelenbe, és a klinikát vezető orvosnak rá kell döbbennie, hogy a múlt felidézésének és életben tartásának súlyosabb következményei lehetnek, mint gondolta volna.

Forrás: Twitter

Még több cikk a témában: