A Srí Lanka-i születésű Shehan Karunatilaka szatirikus regénye kapta idén a Booker-díjat, amit 2022. október 17-én adott át Londonban Kamilla brit királyné – olvasható a Guardian oldalán.

A The Seven Moons of Maali Almeida (Maali Almeida hét holdja) Karunatilaka második regénye. Első, debütáló könyve több mint egy évtizeddel ezelőtt, 2011-ben jelent meg Chinaman (A kínai) címmel.

A Booker-díjas regény egy természetfeletti történetet mesél el. 1990-ben járunk, mikor egy fotós, Maali Almeida a halála után egy túlvilági „határátkelőnek” tűnő helyen tér magához. Mivel fogalma sincs, ki ölte meg, Maalinak hét „holdja”, azaz hét napja marad arra, hogy túlvilági és földi élete között útra keljen és kapcsolatba lépjen azokkal, akiket a legjobban szeret, és elvezesse őket egy rejtekhelyre, ahol a fotóit megtalálhatják. Ezeken a felvételeken a Srí Lanka-i polgárháborúban történt kegyetlenkedések pillanatai láthatók. A főszereplő azt reméli, barátai hét nap alatt rátalálnak az elrejtett fotókra, hogy azok segítségével nyilvánosságra hozzák és leleplezzék a Sri-Lanka-i polgárháború embertelenségét.

Neil MacGregor, az idei Booker-díj bírálóbizottságának elnöke a regényt „túlvilági noirnak” nevezte, és dicsérte témaválasztását, merészségét, vidámságát.

Mint mondta, azért választották a Maali Almeida hét holdja című regényt a legjobbnak, mert: „ez egy olyan könyv, amely az olvasót egy életen és halálon keresztül száguldó hullámvasútra ülteti fel, hogy a világ pokoli helyeire száguldjon vele. Aki aztán legnagyobb meglepetésére ezeken a sötét helyeken örömöt, gyengédséget, szeretetet és hűséget talál.

A Booker-díj zsűrijében Neil MacGregor mellett helyet kapott Shahidha Bari akadémikus és műsorvezető, Helen Castor történész, M. John Harrison író és kritikus, valamint Alain Mabanckou író, költő, professzor. A zsűri elnöke szerint a bizottság egyhangú döntést hozott. Az indoklásban az is elhangzott, hogy bár a szűkített listára került hat alkotás nagyon különböző volt, valójában mégis mindegyik egyetlen kérdést járt körül: milyen jelentősége van és milyen hatása lehet az egyén életének és tetteinek a nagy társadalmi folyamatokra.

Az első helyért küzdő hat szépirodalmi alkotás között találjuk az angol Alan Garner: Treacle Walker című regényét, az ír Claire Keegan: Small Things Like These című könyvét, a zimbabwei NoViolet Bulawayo: Glory című könyvét, az amerikai Percival Everett: The Trees című regényét, illetve a Pulitzer-díjas amerikai szerző, Elizabeth Strout: Oh! William című könyvét.

A képen Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maale Almeida című könyve.
Forrás: textandcodunsborough, Instagram

A szűkített listára felkerült szerzők egyenként 2500 fontot (1,16 millió forintot) kapnak, és könyvük különleges kötésben jelenik meg. A díj átvételekor Karunatilaka reményét fejezte ki, hogy egy napon Srí Lanka politikai helyzete rendeződik, regénye pedig „a könyvesboltok fantasy-részlegén, sárkányos és egyszarvús regények között kap majd helyet, és nem realista prózaként vagy szatíraként tartják számon.”

Bea Carvalho, a Waterstones szépirodalmi részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy idén egy „rendkívül ötletes regény” nyerte el a Booker-díjat, a művet pedig ”a képzelet és a bölcsesség diadalmas, epikus teljesítményének” nevezte, amely „szatirikus hangnemben, dermesztő őszinteséggel tárja elénk Sri Lanka történelmének sötét fejezeteit.”

A rangos brit irodalmi elismerést III. Károly brit uralkodó felesége, Kamilla királyné adta át Karunatilakának a londoni Roundhouse-ban rendezett ceremónián. Az 50 000 fonttal (23 millió forinttal) járó díjat minden évben egy, az Egyesült Királyságban, angol nyelven megjelent szépirodalmi mű szerzője kaphatja meg.

A tavalyi győztes a dél-afrikai Damon Galgut volt, aki Az ígéret (The Promise) című regényével érdemelte ki a Booker-díjat. Érdekesség, hogy Karunatilaka a második Srí Lanka-i születésű szerző, aki részesült az elismerésben. Az elsőt húsz évvel ezelőtt, 1992-ben Michael Ondaatje kapta Az angol beteg (The English Patient) című művével.

Karunatilaka 1975-ben született a Srí Lanka-i Galle-ban, és Colombóban nőtt fel, Új-Zélandon tanult, majd Londonban, Amszterdamban és Szingapúrban élt és dolgozott. 2010-ben jelent meg első, debütáló regénye, amellyel számos rangos irodalmi díjat nyert el. A regény egy alkoholista újságíró történetét meséli el, aki elhatározza, hogy felkutat egy eltűnt Srí Lanka-i krikettjátékost az 1980-as években. A kritikusok szerint szórakoztató, izgalmas olvasmány: miközben az olvasó szurkol a főhősnek, szemléletesen és élvezetesen mutatja be a krikettjátékot, vele párhuzamosan pedig Srí Lanka történetét. A művet minden idők második legjelentősebb krikettkönyvének tartják.

Karunatilakának eddig két regénye és három gyerekkönyve jelent meg.

Írt sportról, zenéről és utazásokról a Guardian, a Rolling Stone, a Wisden, a GQ, a Conde Nast és a National Geographic számára, szabadidejében basszusgitározik és rockdalokat ír. Colombóban és Kurunegalában él “feleségével, két gyerekével, öt gitárjával és harminckét befejezetlen történetével” – olvashatjuk a szerző oldalán.

Következő könyve, a The Birth Lottery and Other Surprises című novelláskötet 2023 júliusában jelenik meg.

Kiemelt kép forrása: Sky News

Még több cikke a témában: