Akár téli reggeleken a hópelyhek, úgy hullanak a jobbál jobb történetek is elénk. Ideje hát elővennünk a legpuhább takarónkat, kiválasztanunk a lakás leghangulatosabb pontját, és egy kiváló könyv társaságában kizárnunk a nyüzsgő valóságot. Mutatjuk, hogy mely történelmi regények illenek a legjobban a zúzmarás decemberi napokhoz és egy bögre forró csokihoz!

Karády Anna: Zserbó 2. – A háború tengerén

A századelőn játszódó romantikus regény visszarepít minket az I. világháborút épp csak megsejtő Európa történelmi korszakába. 1910-ben járunk, az abbáziai Gerbaud cukrászdában dolgozó Szépkúti Blanka és báró Hollósy Ármin haditengerész szerelembe esnek, ám a fiatalok hamar megtapasztalják, hogy a vészterhes időszak veszélybe sodorhatja kapcsolatukat is. A tisztet arra nevelték, hogy a kötelesség még a boldogságnál is előrébb való, Zserbó kisasszonynak pedig a fényűző élet mellett meg kell tanulnia együtt élni újdonsült társával, a kiszámíthatatlan magánnyal. Karády Anna, a népszerű A füredi lány-trilógia írója, ezúttal a tengerészet hőskorába repíti az olvasókat, ahol Adria édenkertjétől át egészen a kikötők zord világáig mindent bemutat.

Philippa Gregory: A Boleyn-örökség

A másik Boleyn lány után A Boleyn-örökség is izgalmas világba kalauzol minket. VIII. Henrik túl van a harmadik feleségén, és éppen feltűnik a színen két új áldozat-jelölt: Klevei Anna és a Howard-család méltó utódja, Katalin. Az ő elbeszéléseik alapján ismerhetjük meg a hírhedt királyi udvart. A regény harmadik főszereplője és egyben narrátora nem más, mint Jane Boleyn, aki egyfelől a vészterhes időszak közepette próbálja feldolgozni férjének elveszejtését, sógornőjének korai halálát, másfelől pedig igyekszik megfelelni a király rapszodikus természetének.  

Bauer Barbara: Vörös posztó

Kőrösi Laura boldog házasságban élő, háromgyermekes édesanya. Élete jól berendezett kulisszái mellett nem fér meg az izgalom. Úgy gondolja, mindene megvan, ám az igazat megvallva nincs olyan szív, amelyre olykor ne törne rá a vágyódás, ne fogná el egy távoli, nosztalgikus érzés. Ilyenkor ellátogat nagymamájához, és szétnéz a dédnagymama festményei között a padláson. A képek megidézik a múltat, Laura gyermekkorát, melyet erősen meghatározott édesanyja, nagyanyja és a dédmama hallgatással teli, feszült kapcsolata. Minden egyes szín egy emléktöredék, a festményekhez tartozó elbeszélések pedig szép lassan fényt derítenek egy eltitkolt, családi trauma történetére.

Náray Tamás: Barbara – A találkozás (2. kötet)

Náray Tamás nagy sikerű családregényének folytatása legalább annyi izgalmat tartogat, mint az első rész. Barbara gyönyörű felnőtt lánnyá cseperedik, akire rátalál a szerelem is. Ragyogó boldogsága fölött azonban újabb gomolyfelhők kezdenek gyülekezni. Habár a lányt szerető közeg veszi körül, akik igyekeznek támogatni boldogulását, a sors bőven tartogat még számára és családja számára megpróbáltatásokat… Barbara megkapó története egy időben kalauzol el minket a viharos huszadik századba és az emberi lélek végtelen labirintusába.


Még több cikk a témában: