A karácsonyi időszakban is megéri a Librinél vásárolni: aki bizonyos összeghatár fölött vesz könyvet a kereskedőcég boltjaiban, 599 forintért hozzájuthat két különleges és gyönyörű díszkötethez is.

Különleges és gyönyörű? Nem túlzunk: a Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső karácsonyi és év végi írásaiból összeállított, ajándéknak sem utolsók, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy aki egyszer hozzájut valamelyikhez, vagy mindkettőhöz, nem tud ellenállni a kísértésnek, és megtartja őket magának.

És hogy mitől is olyan izgalmasak ezek a kötetek?

Erről kérdeztük a két könyv szerkesztőjét, a Jaffa Kiadó munkatársát, Jolsvai Júliát.

Kezdjük mindjárt az egyik legfőbb kérdéssel: a fülszövegek egyik legnagyobb ígérete, hogy még nem publikált írások is találhatók a két könyvben. „Jó néhány most először kötetben megjelenő írás szerepel mindkét kötetben – mondja Jolsvai Júlia. – A Karinthy-kötet szövegeinek válogatását nem is egyedül, hanem Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész segítségével végeztem. Felsorolni sok lenne őket, de a Karinthy-kötetben ilyenek például a szilveszteri írások, a Kosztolányiban pedig a Prófécia című darab.”

Mind Kosztolányi Dezső, mind Karinthy Frigyes újságíróként dolgozott, írásaik megjelentek a különböző napi- és hetilapok hasábjain: a szerkesztők ezeket tanulmányozták, és bukkantak olyan szövegekre,

melyek még soha nem láttak kötetben napvilágot.

„Jellemzően Az Est, a Színházi Élet, vagy a Pesti Napló köteteiben publikáltak karácsonyi tematikájú cikkeket – mondja Jolsvai Júlia. – Ami a válogatás szempontjait illeti, alapvetően a karácsony és az év vége határozta meg mindkét kötet tematikáját. Nyilván a minőség is fontos szempont volt, hogy színvonalas írások kapjanak bennük helyet. De ez két ekkora zseni esetében nem volt nehéz, hiszen minden egyes írásukból sugárzik a tehetség.”

Adódik a kérdés, hogy amikor egy szakember ilyen irigylésre méltó munkát végez – vagyis amikor a magyar irodalom két meghatározó szerzőjének írásait kell bújnia és felkutatnia –, lesz-e a beválogatott művek közül olyan, amely különösen közel áll a szívéhez.

„A Karinthy-kötet címadó írása,

a Tíz elmúlt év híres pesti társasjátékai igazi csemege,

betekintést nyújt a húszas évek világába, abba, hogy Karinthyék milyen nyelvi játékokat játszottak, amikor összejöttek a barátaikkal. De természetesen a Kosztolányi-kötetben is több kedvencem van, nagyon szeretem például A vándor és Az angyal című írásokat” – árulja el Jolsvai Júlia.

És vajon van-e olyan írás a kötetekben, amelyek esetleg meglepik az olvasót, és olyan Karinthyt-Kosztolányit mutatnak, akit nem, vagy kevésbé ismertünk eddig?

„Ha olvassuk őket, egyrészt karácsonyi hangulatba kerülhetünk, másrészt ráébredhetünk arra, hogy ezek a zseniális alkotók, még akkor is, amikor egy napilap karácsonyi számába adtak le egy-egy néhol sebtében készült írást, akkor is megcsillogtatták zsenijüket, minden sorukból árad a tehetség” – mondja a szerkesztő.

címlapfotó: Hajas Orsolya