Lassú szelek

George R. R. Martin A tűz és jég dala-regénysorozatának rajongói – valószínűleg az HBO legalábbis felemásra sikerült feldolgozását, a Trónok harcát, illetve az ennek végkifejlete felett érzett csalódást kiheverendő – újult erővel vetették bele magukat abba a hobbijukba, ami immár több mint egy évtizede legfőbb szórakozásuk. Az internet legkülönfélébb csatornáin keresztül követelik kedvenc szerzőjükön jogosnak vélt jussukat, a regényfolyam utolsó előtti, hatodik részét. Martin az ötödik kötet 2011-es megjelenése után tett néhány könnyelmű ígéretet, azt állította, hogy a következő regény „nagy részével” készen van, sőt még határidőket is kijelölt a megjelenésnek, ám ezeket végül sorra elszalasztotta, és néhány év elteltével az ígérgetéssel is felhagyott. A mémoldalakat azóta ellepték a szerző lassúságán (és olykor igen rosszindulatúan a lustaságán is) élcelődő tartalmak, miközben a rajongók is egyre hangosabban fejezik ki elégedetlenségüket.

George R. R. Martin legutóbb 1 éve válaszolt rajongói kérdéseire.

A Martin és következő könyve körül kialakult hangulatra jellemző, hogy már az is hírértékkel bírt, amikor tavaly decemberben zárt ajtók mögött találkozott a kiadójával, és „szóba került” köztük a hatodik kötet is. Az minden esetre biztos, hogy ha létezne ilyen, a Winds of Winter könnyedén nyerné a világ legjobban várt könyve-címet.

Haladék

Elhalasztották Salman Rushdie támadójának tárgyalását. Hadi Matar 2022 augusztusában követett el merényletet a világhírű szerző ellen New York államban, aki ennek következtében elveszítette jobb szemét, és több mint fél évig kórházi kezelésre szorult. A halasztást azért kérte a vádlott ügyvédje, mert a védelem indoklása szerint Rushdie a támadást feldolgozó, áprilisban megjelenő könyve is bizonyítékként szolgálhat a tárgyaláson. Hogy a kötet szövege végül valóban befolyásolni fogja-e az ítéletet, egyelőre kérdéses, minden esetre a bíró helyt adott a kérelemnek.

Hadi Matar Salman Rushdie támadója a bíróság előtt / Fotó: Gene J. Puskar / AP

Egy királyi könyv

Miután édesanyja, II. Margit szilveszterkor lemondott arról, X. Frigyes foglalta el Dánia trónját. Ebben még semmi igazán meglepő nem lenne, az viszont már váratlanabbul érte a dán közvéleményt, hogy az új uralkodó trónra lépése után mindössze néhány nappal megjelentetett egy könyvet. Frigyes valószínűleg anyja döntését megsejtve – vagy arról jó előre értesülve – kezdett el dolgozni a köteten, amiben társszerzőként segítségére volt Jens Andersen dán újságíró is. Andersen nemcsak az akkor még csak trónörökös Frigyes életrajzát írta már meg 2017-ben, de jegyez kötetet a LEGO-ról és a gyerekkönyveiről ismert Astrid Lundgren svéd írónőről is. A király szava Dániában azonnal bestseller lett, az azonban még a jövő kérdése, hogy nemzetközi sikerekre is jogot formál-e majd.

Fotó egy üzlet kirakatában X. Frigyes dán királyról és feleségéről, a beiktatási ceremóniát megelőzően / Fotó: Getty Images

Meghalt Sántha József

Egy szomorú hírrel zárult 2024 első hónapja: meghalt Sántha József Déry-díjas író-kritikus, a kortárs magyar irodalmi élet „remetéje”, aki éleslátásáról és sokoldalú műveltségéről többek között a Magyar Narancs, a Jelenkor és a Holmi hasábjain tett bizonyságot. Recenzióiban szinte tudományos alapossággal, ugyanakkor lendületes, letisztult mondatokban járta körül egy-egy könyv érdemeit és hibáit, esszéit pedig a stiláris sokoldalúság jellemezte. A szerzőnek kritikái és esszéi mellett jelent meg regénye és elbeszéléskötete is, előbbi Börtönkarnagy, utóbbi pedig A télgyűlölő címen, ugyanakkor olyannyira kivonta magát az irodalmi élet fősodrából, hogy még nyilvánosan elérhető fénykép is alig készült róla. Sántha József 70 éves volt.