Tizenkét éves lehettem, amikor megkaptam nagymamámtól a Tinilányok könyvét. Miriam Stoppard ismeretterjesztő kötete a ’90-es évek legelején ritkaság számba ment. Én sem azért jutottam hozzá, mert nagymamám szerette volna, ha felvilágosult kamasz vagyok, hanem mert azt hitte, hogy szépirodalom, egyfajta kamaszlány naplójához hasonló, és tudta rólam, hogy szeretek olvasni. A romantikus leányregény helyett viszont kaptam egy könyvet, ami leplezetlenül beszélt a menstruációról, a közösülésről, a nemi betegségekről, ráadásul rajzokkal, képekkel illusztrálták a szöveget. Mondanom sem kell, hogy akkoriban gyakran forgattam a Tinilányok könyvét, persze csak titokban. És bár ma egy kattintással elérhető szinte bármilyen szexuális tartalom a neten, még mindig kevesebb az olyan, ami a szexről valóságosan, nem pornográf módon, nem tabuként, hanem szakértelemmel mégis közérthetően beszél.

Kacsur Adrienn szexuálpszichológus, Szexpert című könyvéről nekem rögtön a fent említett Tinilányok könyve jutott eszembe, és bár a szerző célcsoportjába beletartoznak a serdülők, a klientújára zömében a 18-40 éves korosztályból kerül ki, de járnak hozzá hatvan pluszosok is. Adrienn egyébként gyerekkora óta vágyik arra, hogy könyvet írjon, de akkoriban még inkább szépírói álmokat dédelgetett, nem hitte volna, hogy egyszer majd elméleti és gyakorlati kézikönyvet jelentet meg, ráadásul a szexualitásról, sőt a grafikai tervek is az ő ötletei alapján készültek. A könyv az alapokkal indul – biológiai és pszichés aspektusok ismertetésével, ezt követik a leggyakoribb szexuális problémák, ami nőknél még mindig a fájdalmas szex, férfiaknál pedig a merevedési gondok és a korai ejakuláció.

A képen Kacsur Adrienn a Szexpert című könyv szerzője.

Ismertebb elméletek is helyet kaptak a könyvben, például Robert Sternberg amerikai pszichológus 1986-os elmélete. Sternberg szerint három dimenzió mentén határozhatjuk meg a kapcsolatunk, szerelmünk fajtáját: intimitás, szenvedély, elköteleződés. De a szerző említést tesz Esther Perelről, még hozzá egy fontos kontextusban – Perel meglátása, hogy a társadalom egyrészt sosem volt még olyan felszabadult a szexualitást tekintve mint manapság, viszont ezzel együtt a szexuális vagy partnerkapcsolati elvárások sem voltak még olyan magasak és összetettek, mint most.

A gond ott van, hogy egyszerre szeretnénk a biztonságot, elköteleződést, gondoskodást, bizalmat, kiszámíthatóságot, és az izgalmat, veszélyt, kiszámíthatatlanságot, bujaságot. Viszont ezek általában ütik egymást.

Azt mondja Adrienn, hogy olyan evidenciákról ír, amit mindenkinek tudnia kellene, ezt a fajta pszichológiai tudást szeretné kiterjeszteni széles körben, hasonlóan a Masters of Sex című népszerű sorozathoz, amiben önmagunk és szexualitásunk megismerése nem tudományos folyamatként, hanem emberi módon tárul elénk, így jóval könnyebb azonosulni másokkal problémájával, hiszen rögtön szembesülünk azzal, hogy a gondjainkkal nem vagyunk egyedül.

Amikor megkérdezem tőle, hogyan szeretne eljutni az olvasókhoz, hiszen segítő könyvekkel Dunát lehet rekeszteni, a toplisták élén is segítő könyvek állnak, ebben a hatalmas kínálatban, mégis mivel lehet megfogni az olvasót, elismeri, hogy nincs könnyű helyzetben, de szerencsére szexuálpszichológia témában kevés a könyv, a magyar piac elég kicsi ebből a szempontból, képzett szexuálpszichológusból nincs sok, pedig nagy szükség van rájuk, teszi hozzá.

A képen Kacsur Adrienn Szexpert című könyve.

A téma az, amivel meg akarom fogni az embereket, mondja, szeretném, ha az olvasóknak tudatosabb rálátása lenne a szexualitásra, nem csak másokéra, hanem a önmagukéra is.

Arra a kérdésre, hogy vajon közhelynek számít-e az a megállapítás, hogy a szexuális jellegű problémáknak főként nem fizikai, hanem lelki eredete van, azt válaszolja, hogy minden esetben először a fizikai tünet felől közelítenek, kizárják a különböző biológiai rendellenségeket, aztán következik a terápiás rész. Vegyes a klientúrám, mondja Kacsur Adrienn, nyilván én azt a populációt látom, aki el van akadva, nehézsége van. Nem úgy jönnek hozzám, hogy minden szuper, jól vagyok. De azért olyan is előfordul, bár ritkábban, hogy valaki csak 2-3 alkalommal jön el, mert megerősítésre van szüksége. Szerintem nagyon fontos emlékeztetni magunkat, és  a klienseimnél is ez elsődleges szempont, ha bátrak, asszertívak, ha sikeres a kommunikáció köztünk. Tudatosan figyelni kell ezekre is, fontos, hogy ne mindig a nehézségeken legyen a hangsúly, a sikerek is ugyanúgy számítanak.

Az esetleírásokon kívül gyakorlatokról is olvashatunk a könyvben, hiszen Kacsur Adrienn párokkal is foglalkozik. Azt mondja, fontosnak tartja, hogy ne csak beszéljünk a szexről, hanem valóság, cselekedet, tapasztalat legyen belőle, a szex tanulható, érdemes tehát próbálkozni. A fiatalok közül sokaknak az életében központi szerepet foglal el a technika, leveszik a fókuszt a testükről, mondja Adrienn, pedig az érintés szerepe, a hogyan vélekedek magamról, milyen érzéseket vált ki belőlem az érintés, mind megkerülhetetlen a szexualitásban. A jóga, a meditáció testtudatosság növelő és mint ilyenek a szexualitás szempontjából sem mellékesek.

Kiemelt kép: Mindset pszichológia

Még több cikk a témában: