Személyesen többször volt szerencsém beszélgetni Kürti Sándorral. Rendkívül szuggesztív és – meg kell hagyni – „nagyon jó dumája van” a ma már nyugdíjba vonult mérnöknek. Számtalan helyen szerepelt már a médiában, ezúttal pedig a könyvében „sztorizik” rendkívül szórakoztató módon, így hát nagy reményekkel fogtam bele az olvasásba. Saját elmondása szerint célja az volt, hogy legalább 500 történetet elmeséljen az életéből. Nem számoltam, de biztosan elérte ezt a számot, még úgyis, hogy egy-két történetet bizonyos fejezetekben újra elmesél vagy visszaidéz.

Sándor testvérével, Jánossal karöltve hozta létre világhírű családi vállalkozásukat, a Kürt Zrt.-t, pár évvel a rendszerváltás előtt. Milyen út vezetett a világhír felé? Hogyan tudott az évtizedek során megmaradni családi vállalkozásnak a cég, miközben egy adatmentő birodalmat, hálózatot hoztak létre, és milyen üzleti, társadalmi és emberi szempontok érvényesültek a vállalatvezetés, az üzletkötés és a munkahelyi kapcsolatok kialakításánál?

Kürti Sándor életfilozófiájáról, vállalatirányítási módszereiről, a Kürt Zrt. sikereiről és kudarcairól írta a Kürt dosszié című könyvét, ami a Libri Kiadó gondozásában jelent meg nemrég.

A Kürt Zrt. története a ’80-as években kezdődött, amikor Kürti János már korábban szabadalmaztatott találmánya segítségével adattárolók javításával, szervízelésével kezdett el foglalkozni. Sándor csak később csatlakozott testvéréhez, először mint segédmunkás. Pedig korábban a százhalombattai finomítóban dolgozott vegyészmérnökként, és 40 éves kora felett lett hirtelen munkanélküli, ezt követően tanult bele apránként testvére üzletágába, és lett később a cég vezetője.

A képen Kürti Sándor a Kürt dosszié című könyve.
Fotó: Libri Kiadó

Már önmagában ez is egy izgalmas emberi történet, de ami engem külön foglalkoztat az utóbbi időben, hogy – úgymond – a B oldalon, a negyven éves kor betöltése után sincs vége az életednek, a karrierednek és érdemes kipróbálni akár egy teljesen új pályát is. Szóval a két testvér összeállt, és a nyugati technikájú adattárolók javítását a keleti blokkban szabadon elérhető megoldásokkal sikerült megoldaniuk, ami egyedi lehetőségeket biztosított számukra, olyannyira, hogy még az IBM is hozzájuk fordult segítségért (pedig voltaképp konkurenciának számítottak), amikor olyan károsodást szenvedtek az adattárolóik, hogy a problémát nyugati eszközökkel és szervizháttérrel sem tudták megoldani.

Az áttörést, a nagyobb piaci részesedést aztán a rendszerváltás utáni évek és az adatmentés külön üzletággá fejlődése hozta el számukra. A rendszerváltáskor sok korábbi nagyvállalat ment csődbe vagy privatizálták őket, így kapcsolati rendszerüknek hála olyan koponyákat és szakembereket tudtak magukhoz csábítani például a MOM-ból vagy a KFKI-ből, akikkel emberileg és szakmailag egyaránt képesek voltak együtt fejlődni. Elindultak egy olyan úton, amivel hamar hazánk első nagy informatikai vállalatává tudott válni a Kürt.

Adatmentéssel, szervizszolgáltatásokkal és később már komplex információbiztonsági szolgáltatások nyújtásával kezdtek el foglalkozni, amivel nem csak a határainkon belül, hanem egész Európában, sőt, a tengerentúlon is megkerülhetetlen tényezővé váltak a piacon. Történt ugyanis, hogy a 2001-es New York-i terrorcselekmények után felajánlották pro bono szolgáltatásaikat, amivel éltek is az amerikaiak (mindenki kölcsönös megelégedettségére), de az adatmentés egy idő után ott is nemzetbiztonsági kérdéssé vált, és már csak egy szűk, amerikai cégekből álló kör végezhetett ilyen tevékenységet.

Mindenesetre George Bush egykori amerikai elnök magyarországi látogatásakor Kürti Sándornak volt lehetősége személyesen kezet fogni a világ egyik legnagyobb befolyású politikusával és beszélgettek körülbelül 5 percet, ami az idő rövidsége ellenére is egy maradandó élmény volt számára.

A képen Kürti Sándor a Kürt dosszié című könyv szerzője.
Kürti Sándor 2013-ban / Fotó: Gentleman.hu

Kürti Sándor őszintesége és humora magával ragadott olvasás közben, mivel a könyv nem egy manapság oly divatos, öntelt és külföldről importált üzleti-motivációs panelekkel teletűzdelt, egyoldalú monológ, hanem kendőzetlenül bevallja azokat a korlátokat vagy üzleti melléfogásokat is, amik ugyanúgy az élet részei. Leírja az újratervezés, a visszaellenőrzés fontosságát, hibáiból pedig leszűri a megfelelő tanulságokat is. A Kürt vállalati kultúrája szívemhez közel áll, mert ez a sikeres vállalkozás rendkívül nagy hangsúlyt fektet a szegények, a hátrányos helyzetűek oktatásának elősegítésére, a munkavállalók jólétére, valamint az emberséges munka- és életkörülmények megteremtésére, ami sok cégnek példaként kellene, hogy a szeme előtt lebegjen. Hogy amit kaptál, abból tudj visszaadni!

A könyv az értékei mellett nagyon gyorsan, jól olvasható, és imádtam az olyan találó megoldásokat is, mint például az oldalak szélére beillesztett QR kódokat, amiket a telefonnal beolvasva az adott történethez kapcsolódó háttérinformációkat (képeket, videókat, cikkeket) is megismerhetjük, és részletesebben is utána járhatunk egy-egy eseménynek, találkozásnak, személynek.

Örömmel olvastam a Kürt dossziét, és meleg szívvel ajánlom minden olvasónak, hiszen egy egyedi élet- és vállalkozási utat ismerhetünk meg belőle.

Még több cikk a témában: