• Tolvaj, csavargó, férfi prostituált, fegyenc, idegenlégiós, aktivista és a francia irodalom fenegyereke: Jean Genet minden volt, akinek munkáira és kulturális hatására olyan prominens értelmiségiek és művészek hivatkoztak, mint Jean-Paul Sartre, Jean Cocteau vagy éppen Pablo Picasso.
  • Egy utcalány törvénytelen fiaként 1910-ben született Párizsban. Különféle nevelőszülőkhöz került, ám sehol sem tudott megmaradni, folyamatos szökések és lopások árán nevelőintézetbe került, majd börtönbe. Első regényét és verseit is elzárva, a fresnes-i börtön falai között kezdte írni, műveit saját költségen adatta ki. Ekkor figyelt fel rá a francia értelmiség krémje, akik magasztalták a mocsokban és bűnben fogant, azt megéneklő művészetet. 1949-ben többszörös visszaesőként életfogytiglanra ítélték, ám Sartre, Cocteau és Simone de Beauvoir kegyelmi kérvénnyel fordultak a köztársasági elnökhöz, aki ezután felmentette Genet-t.
  • A homoszexualitás és a bűnözés provokatív ábrázolása miatt műveit több helyen betiltották, ugyanakkor drámái úttörőnek számítottak az európai abszurd színház kialakulásában. 1947-ben jelent meg A cselédek című műve, mely nyelvezete és társadalomkritikus szemlélete miatt már a bemutató napján nagy vihart kavart. Két évre rá önéletrajzi ihletésű regénye, A tolvaj naplója is megjelenhetett.
  • Genet aktívan tiltakozott a kisebbségek elnyomása ellen, a Franciaországban élő algériaiakkal szembeni rendőri brutalitást mélyen elítélte. 1986-ban holtan találták szállodai szobájában, valószínűleg baleset következtében hunyt el 76 évesen.