Az Amazon Books megbízásából elkészült felmérésben kétezer embert kérdeztek meg arról, kit tartanak minden idők legjobb brit szerzőjének. Legnagyobb meglepetésre az angol dráma legismertebb alakja, Shakespeare csak a harmadik helyet szerezte meg, míg első helyen Jane Austen végzett.

Jane Austent választották meg minden idők legjobb brit írójának az Egyesült Királyságban – írta meg a Daily Mail. Az 1775-ben született írónő a szavazatok 44 százalékával került első helyre. Austen 11 éves korában kezdett verseket és novellákat írni, majd 1811-ben jelentette meg első regényét, Értelem és érzelem címmel. Ezt a regényt ezután még öt másik követte: a Büszkeség és balítélet, A mansfieldi kastély, az Emma, a Meggyőző érvek és A ​klastrom titka   –  mai napig mindet nem szűnő érdeklődéssel és lelkesedéssel olvasnak világszerte rajongók ezrei.

Austen regényeinek népszerűségében az is közrejátszik, hogy szerelmes történetei rendkívül hálás sorozat- és filmtémák.

Az írónő metsző iróniával, szellemes és élvezetes stílusban ábrázolta kora társadalmát, a 19. század eleji angol középosztály életét. Hősnői képernyőn is megállják helyüket: okos, szellemes, szókimondó, öntudatos nők, akik jellemzően intelligens, érzelmileg nehezen megközelíthető, büszke, erkölcsileg szilárd férfi karakterekbe szeretnek bele  –  az egymásra találás pedig sok félreértéssel és bonyodalommal jár.

Az adaptációk közül az egyik legismertebb és legsikeresebb a BBC által készített Büszkeség és balítélet televíziós sorozat, amelyben Colin Firth alakította Mr. Darcyt. Legutóbb pedig a Meggyőző érvek című regény kapott filmes adaptációt a Netflixen, amelyben a főhősnőt Dakota Johnson alakítja.

Érdekes tény, hogy az írónő  –  akinek nemrégiben 180 millió forintért kelt el egy dedikált regénye  –   a hősnőivel ellentétben, akik intelligenciájuknak és eredetiségüknek köszönhetően általában elnyerik szívük választottját, Jane Austen soha nem házasodott meg.

A második legnépszerűbb szerző 43 százalékos szavazati aránnyal a Harry Potter-sorozat írója, J.K. Rowling lett.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén 42 százalékkal ketten osztoznak: Roald Dahl, a Matilda és a Charlie és a csokigyár című gyerekkönyvek szerzője, illetve Shakespeare, akit a britek a nemzet dalnokaként tisztelnek. Az Állatfarm és az 1984 című regények írójára, George Orwell-re és A Gyűrűk Ura szerzőjére, J.R.R. Tolkienre a válaszadók 35 százaléka voksolt, mögöttük szorosan, 33 százalékkal Sherlock Holmes nyomozó karakterének megalkotója, Arthur Conan Doyle következik. A listán olyan klasszikus szerzők neveivel találkozhatunk, mint Charlotte és Emily Brontë, Terry Pratchett, Thomas Hardy és Mary Shelley.

A képen Jane Austen Emma című regényének korai kiadása.
Jane Austen Emma című regényének egyik korai példányát nemrég 180 millió forintért kelt el egy aukción. / Forrás: Guardian, fotó: Will Dax, Solent News

A szóban forgó felméréssel az Amazon Books jótékonysági szervezetének, az Amazon Literary Partnershipnek a munkájára hívta fel a  figyelmet az anyacég. A szervezet olyan íróprogramokat és nonprofit irodalmi projekteket támogat, amelyek ismeretlen, feltörekvő írókat karolnak fel és segítik a szerzők karrierjének elindulását. 

A felmérésből a legkedveltebb írók rangsorán kívül az is kiderült, hogy a britek jelentős hányada – egészen pontosan 20 százaléka – úgy véli, hogy „van bennük egy regény”, csak térre és időre lenne szükségük, hogy megírják.

A kérdésre, hogy szívük szerint milyen műfajban írnának, 21 százalékuk a drámát jelölte meg, 19 százalékuk pedig szinte biztos benne, hogy egyszer majd megírja a saját önéletrajzát. A megkérdezettek 13 százaléka vallotta be: élete során álmodozott már arról, hogy feladja a napi munkáját azért, hogy főállású író legyen.