Ideális esetben a család az a közeg, ahol a leginkább önmagunk lehetünk. De milyenek vagyunk valójában? Olyanok, amilyennek a családtagjainak látnak minket? És tisztában vagyunk-e azzal, mi megy végbe a hozzánk legközelebb álló emberekben? Marie Aubert legújabb regényében, az Igazából nem ilyen vagyokban többek között ezeket a fontos kérdéseket járja körül, a tőle megszokott minimalista stílusban.

A skandináv irodalomról már jó ideje nem csak a krimik vagy Ibsen juthatnak eszünkbe, hiszen az utóbbi években számos kortárs északi író műveivel ismerkedhetett meg a magyar közönség – gondoljunk csak a friss irodalmi Nobel-díjas Jon Fosséra, Karl Ove Knausgårdra vagy Jón Kalman Stefánssonra.  A norvég Marie Aubert ebbe az illusztris névsorba illeszkedik. Aubert 1979-ben született, Oslóban él. Irodalmat és újságírást tanult, majd elvégezte a bergeni íróakadémia kreatív írás kurzusát. Újságíróként és kommunikációs tanácsadóként dolgozott, ma már főállású író. Szépíróként 2016-ban debütált novelláskötetével, amely magyarul a Ha történne valami címet kapta. A novellák szereplői a társas magánytól szenvednek, cselekedeteiket olyan vágyak motiválják, amelyeket önmaguk előtt is szégyellnek. A kötet hatalmas sikert aratott Norvégiában, több mint tízezer példányban kelt el.

A képen Marie Aubert Felnőtt emberek című könyve.

Első regénye, a Felnőtt emberek – amely egy diszfunkcionális család története, és a gyermekvállalás-gyermektelenség dilemmáit boncolgatja – 2019-ben jelent meg. A könyvet jelölték a Norvég Könyvkereskedők Díjára, és megkapta a Fiatal Kritikusok Díját. Ez utóbbi nyertesét a francia Prix Goncourt des Lycéens díjazottjához hasonlóan középiskolás diákok választják ki.

Aubert könyvei Magyarországon is lelkes fogadtatásban részesültek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 2022-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megvalósuló PesText Fesztivál kiemelt vendége volt. Hozzánk előbb a Felnőtt emberek jutott el 2021-ben, majd a következő évben a Ha történne valami. Harmadik könyve, az Igazából nem ilyen vagyok tavaly jelent meg a szerző hazájában, itthon pedig ez év októberében került a könyvesboltok polcaira.

Az Igazából nem ilyen vagyokban egy család hétvégéjének eseményeit követhetjük nyomon. A családtagok azért gyűlnek össze, hogy megünnepeljék a tizenöt éves Linnea konfirmációját. A regénynek négy elbeszélője van: Linnea, az édesapja, Bård, a nagynéni Hanne és a nagyapa Nils. Közös bennük, hogy a történet idején mindannyian más fénytörésben látják magukat, mint korábban. Az elbeszélők nem magyarázzák túl a helyzetüket, a múlt eseményeiből éppen annyit elevenítenek fel, amennyiből az olvasó képet kaphat a jelen konfliktusairól.

Linneát az ünnepség helyett az foglalkoztatja, hogy Ingrid, akivel a legbensőségesebb titkait osztotta meg, egyik pillanatról a másikra mellőzni kezdi. Nem érti barátnője viselkedését, Ingrid gunyorossága és a „ghostingolásra” adott magyarázata („eléggé invazív tudsz lenni”) tovább mélyítik a fájdalmát. A visszautasítás egy olyan érzékeny korban éri, amikor az a saját szerethetőségébe vetett hit megingásához vezet.

A lány szülei, Bård és Ellen mindent megtesznek, hogy a családi ebéd tökéletesen sikerüljön, de a felszín alatt egészen más problémákkal vannak elfoglalva. Bård arra készül, hogy a szeretője kedvéért otthagyja a családját. Szeretne megbízható családfőként tekinteni magára, és küzd az ellen, hogy olyanná váljon, mint az apja, miközben épp ugyanazt a hibát követi el.

Bård nővére, Hanne Oslóból érkezik haza. Legutóbbi látogatása óta jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg, és magával hozza újdonsült barátnőjét, Juliát is. A nő ennek ellenére nincs kibékülve magával, és ez nem pusztán a hasplasztika után maradt heg következménye – a gyerekkori bántások nyomot hagytak a lelkén is. Identitásának szerves része, hogy ő a „kövér lány”. Az sem segít a dolgon, hogy környezete állandóan megjegyzéseket tesz az átalakulásával kapcsolatban. Az önelfogadás hiánya veszélybe sodorja Juliával való kapcsolatát is, aki pedig őszinte szeretettel fordul felé.

A képen Marie Aubert Igazából nem ilyen vagyok című könyve.
A képen látható portét Anna Aubert készítette.

Nils nem igazán tud mihez kezdeni az idejével, miután nyugdíjba ment, és második felesége is elvált tőle. Igyekszik kapcsolódni a gyerekeihez, de gesztusai éppen az ellenkező hatást váltják ki, mint amire irányulnak. A regény felveti a súlyos kérdést, lehet-e, hogy egy szülő jobban szereti az egyik gyerekét a másiknál. Úgy tűnik, Aubert válasza igen, Bård ugyanis az „anyja fia” volt, Hanne „apa kislánya” – ez a családi dinamika rengeteg elfojtott indulat és sértettség forrása.

A narráció lehetővé teszi, hogy – Ellent és Juliát leszámítva – valamennyi fontos szereplő perspektíváját megismerjük. Ebből világossá válik, hogy a szereplők olykor elszenvedői a történéseknek, máskor ők okoznak sebeket.

Az Igazából nem ilyen vagyok felkavaró olvasmány, hiszen olyan érzelmi viszonyulások – gyerek és szülő közötti, testvéri, házastársi és baráti kötelék – félresiklásáról számol be, ahol a feltétel nélküli szeretetnek kellene dominálnia. A szerző harmadik könyvét olvasva magabiztosan állíthatjuk, hogy Aubert igazi mestere a problematikus emberi kapcsolatok ábrázolásának – kíváncsian várjuk a folytatást.

Kiemelt kép: Pexels/saját szerkesztés

Még több cikk a témában: