Prophet Song című regényéért Paul Lynch vehette át a Booker-díjat november 26-án Londonban. Ő az ötödik ír szerző, aki a rangos irodalmi elismerésben részesült.

A Prophet Song disztópikus látomás a totalitarizmusba süllyedő Írországról. A történet Dublinban játszódik, a tudós és négygyermekes anya Eilish Stack ajtaján a titkosrendőrség kopogtat az éjszaka közepén: a férjét keresik. A férfi hamarosan eltűnik – több száz másik civillel együtt –, Eilish pedig a polgárháború közepette küzd a család összetartásáért.

A zsűrielnök Esi Edugyan „lélekemelőnek és igaznak” nevezte a Booker-díjas regényt, amely „megragadja jelenünk társadalmi és politikai feszültségeit.”

A regényíró Edugyan mellett, aki kétszer is felkerült a Booker-díj rövidlistájára, a zsűri tagja volt Adjoa Andoh színész, Mary Jean Chan költő, James Shapiro, a Columbia Egyetem angol és összehasonlító irodalomtudomány professzora, valamint Robert Webb színész.

Az 50 000 fontos pénzjutalommal járó díjat a tavalyi győztes, Shehan Karunatilaka adta át. „Nem volt könnyű megírni ezt a könyvet” – mondta Lynch köszönőbeszédében. „A racionális énem úgy vélte, hogy halálra ítélem a karrieremet azzal, ha megírom ezt a regényt, bár mindenképpen meg kellett írnom. Ilyen kérdésekben nincs választásunk.”

Paul Lynch 1977-ben született Limerickben, jelenleg Dublinban él. Korábban az ír Sunday Tribune című napilap vezető filmkritikusa volt. A Prophet Song az ötödik regénye, amin négy éven át dolgozott: közvetlenül a fia születése előtt kezdte el írni, mire befejezte, a kisfiú már tudott biciklizni.

Kiemelt kép: Independent


Még több cikk a témában: