Ki ne idézné fel szívesen a diafilmezéssel töltött, gyerekkori estéket? A Diafilmgyártó éppen 70 éve kezdte meg működését – a diafilm azonban korántsem a múlté (digitális technológia ide vagy oda), amit jól bizonyít, hogy napjainkban is nagyjából 220 ezer diatekercs talál gazdára évente. A Sorköz legújabb adása egy színes és nosztalgikus utazásra invitál a diafilmek varázslatos világába. Kísérőnk Bánffy Dávid, aki Bíró Ferenc diafilmszakértőt kérdezte a műfaj népszerűségének titkáról.

Az epizód betekintést nyújt a Diafilmgyártó történetébe. Noha a magyar diafilmgyártás már 1920-as évek végén kezdetét vette, az első, nagy sorozatban megjelenő diakópiákat 1948-tól készítette a Magyar Fotó Állami Vállalat Dia-osztálya. A diafilm aranykora a Magyar Diafilmgyártó Vállalat 1954-es megalapításával érkezett el. A politikai hatalom hamar felismerte a diafilmek potenciálját, és azokat az oktatás, a népnevelés és a tömegtájékoztatás eszközeként használta. Persze, ha a manapság a diafilmekre gondolunk, elsősorban a mesediafilmek juthatnak eszünkbe. A klasszikus történetek mellett mára olyan kortárs szerzők meséi is megelevenednek a képkockákon, mint Berg Judit, Lackfi János, Tamás Zsuzsa és Varró Dani.

Különösnek tűnhet, hogy hazánkban életben maradt, sőt, új erőre kapott ez a formátum, amit mindenhol máshol elfelejtettek. Bíró Ferenc ezt azzal magyarázza, hogy a műfaj nagyon kedvelt volt nálunk, és a diafilmek elkészítésében igen jelentős művészek – grafikusok, írók – működtek közre. Másfelől, a Diafilmgyártó mindvégig önálló vállalat maradt, így a rendszerváltás idején önálló cégként privatizálhatták.

Mit tud nyújtani a diázás a mai generációnak a digitális tartalmakkal szemben? Bíró Ferenc szerint a diafilmezés szépsége abban rejlik, hogy meg kell dolgozni az élményért: elő kell venni a vetítőgépet, befűzni a filmet, vásznat keresni, és persze szükség van valakire, aki felolvassa a történetet. Nem is beszélve a szoba besötétítésének izgalmáról!

Az adásból kiderül még, hogy mi Bíró Ferenc diafilmmel kapcsolatos első emléke, és melyik a személyes kedvence. De szóba kerül a legszebben megrajzolt diafilm és egy beszerezhetetlen ritkaság is. Azok pedig, akik a Sorköz megnézése után kedvet kapnak a diafilmek (újra)felfedezéséhez, különleges ünnepi programokon vehetnek részt a 70 éves Diafilmgyártó szervezésében.

A Libri Könyvesboltok kínálatában is számos klasszikus és újonnan kiadott diafilm található:

Még több cikk a témában: