A világhírű írónő Emma című regényének egyik korabeli darabja – melyen egy kézzel írt üzenet is olvasható – rekordáron, 375 ezer fontért, azaz több mint 180 millió forintért kelt el. Az Emma kézírással ellátott, ritka példánya most először lesz nyilvánosan megtekinthető egy kiállításon az Egyesült Királyságban – olvasható a Guardian oldalán.

A háromkötetes kiadványt az írónő bátyja, Edward egykori otthonában, a hampshire-i Chawton House-ban helyezték el – az új, amerikai tulajdonos ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy Austen regénye az Egyesült Királyságban maradjon. Ebben az épületben jelenleg egy, a női írásokra szakosodott kutatóintézet tevékenykedik.

Pom Harrington, a könyvritkaságokat forgalmazó Peter Harrington Antikvár Könyvkereskedés tulajdonosa szerint ez az egyetlen kézírással ellátott Austen-regény.

Akkoriban nem volt szokás, hogy a szerző maga dedikálja a könyvet, sőt, az sem volt általános, hogy a szerző nevét feltüntessék a könyv címe mellett. Ha egy nyomtatott könyv tartalmazott is kézzel írt szöveget, akkor azt legtöbbször a kiadó írta bele. Mindenesetre nem tudni olyan regényről, amelyet Austen saját maga írt volna alá. Ami biztos, hogy az írónő ezt a példányt barátnőjének, Anne Sharpnak ajándékozta, aki Edward gyermekeinek nevelőnője volt.

A képen Jane Austen Emma című könyve.
Forrás: Guardian, fotó: Will Dax, Solent News

 „Amikor az Emma dedikált példányát az amerikai vevő átvette, akkor úgy rendelkezett, hogy a mű maradjon Angliában. Azonnal a Chawton House jutott eszünkbe – tekintettel arra, hogy az Austenhez és testvéréhez, Edwardhoz is kötődik. A Chawton House tökéletes választás volt, hiszen barátnője, Anne Sharp nemcsak az írónő bizalmasa volt, hanem könyveinek nagy rajongója és időnként kritikusa is. Egyike volt annak a kevés, hozzá közel álló embernek, akikben Jane megbízott, és akiknek átadta regényei másolatát, hogy olvassák el, és osszák meg vele a véleményüket. Jane komolyan vette Anne észrevételeit, mindig arra kérte, hogy legyen vele teljesen őszinte, a megjegyzéseit pedig feljegyezte a naplójába” – nyilatkozta Pom Harrington.

Egy másik rekord: 2011-ben 993 ezer fontért (490 millió forint) kelt el egy befejezetlen Jane Austen-kézirat, ami soha nem került nyomtatásba.

A The Watsons kéziratát 1804 körül írhatta a szerző, ami azért izgalmas a kutatók számára, mert tele van javításokkal, így fontos információkkal szolgál arról, hogy Austennek milyen munkamódszerei lehettek: hogyan írt, miként javította át a jegyzeteit, illetve hogyan néztek ki a kéziratai, mielőtt kiadói kézbe kerültek.

A képen Jane Austen író, többek között az Emma című könyv írója.
Jane Austen / Forrás: Town and Country Magazin, townandcountrymag.com

Az 1775-ben született írónő életében hat regényt írt, ezek közül az Értelem és érzelem, a Büszkeség és balítélet, az Emma  és a Meggyőző érvek a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy az 1800-as évek első felében a nők nem publikálhattak saját nevükön, így az akkori szokásnak megfelelően az Értelem és érzelem című könyve a szerző nevének feltüntetése nélkül került a boltok polcaira. Az 1811-ben kiadott regény belső borítóján ennyi szerepelt a szerző helyén: „Értelem és érzelem – Egy hölgy tollából”. A két évvel később megjelenő Büszkeség és balítélet című regényének korabeli kiadásában a szerző neve helyén ez állt: „Az Értelem és érzelem szerzőjétől.

A könyvek népszerűségének köszönhetően egy idő után kiderült, hogy ő áll a sikerregények mögött. Az emberek imádták okos, szellemes, szókimondó, öntudatos hősnőit, Austen stílusát és humoros hangvételét. Neve azonban csak halála után, utolsó két könyvének posztumusz kiadásakor került rá regényeire.

Kiemelt kép forrása: Guardian, fotó: Will Dax, Solent News

Még több cikk a témában: