Az indiai-brit író ellen 2022 augusztusában, New York államban elkövetett gyilkossági kísérlet világszerte megrázta a közvéleményt. Elszenvedett sérülései és a megrázkódtatás egy időre alkotói válságba sodorták az írót, aki azonban hamarosan megtöri a csendet, és jövő tavasszal megjelenteti a tavaly nyári eseményeket feldolgozó könyvét.

Salman Rushdie tavaly augusztusban egy irodalmi fesztiválon készült előadást tartani, amikor egy 24 éves támadó felugrott a színpadra, és egy késsel többször megszúrta a szerzőt. Ez 33 évvel az után történt, hogy 1989 februárjában Homeini ajatollah, Irán akkori teljhatalmú vezetője kimondta rá a fatwát, vagyis halálra ítélte és vérdíjat tűzött ki a fejére a szerző Sátáni Versek című regényében felfedezni vélt istenkáromló, az iszlámot és Mohamed prófétát állítólag gyalázó részek miatt. Rushdie-t az őt fenyegető fundamentalisták elől a Scotland Yard rejtegette, 9 évig bujkált védett londoni lakásokban, majd a közvetlen életveszély elmúlta után az Egyesült Államokba költözött, és megkapta az amerikai állampolgárságot is.

A támadás – amiről ebben a cikkünkben is részletesen beszámoltunk – megrázta a világ irodalmi közvéleményét, hiszen kézzelfogható jele volt az szerzőt három évtized után is fenyegető fanatizmus erejének. A helyzet kegyetlen iróniája, hogy Rushdie épp az Egyesült Államokban menedéket lelt, különböző politikai okok miatt üldözött írókról készült előadást tartani, amikor a 24 éves elkövető megtámadta a színpadon. A szerzőt tucatnyi késszúrás érte, rajta kívül a szintén a színpadon tartózkodó, az író segítségére siető Henry Reese is megsérült. A támadót leteperték, Rushdie-t pedig kórházba szállították.

A támadás következtében Rushdie egy ideig nem tudta használni az egyik kezét, jobb szemére megvakult, és többhetes kórházi kezelése alatt folyamatos halálfélelem gyötörte. Még a kórházban megpróbált visszatérni az íráshoz, de saját bevallása szerint nem jutott eszébe semmi, alkotói válságba került.

Ezt végül sikerült leküzdenie, és néhány napja bejelentette: az őt ért támadásról, valamint az ehhez kapcsolódó gondolatairól szól legújabb könyve. A Knife: Meditations After an Attempted Murder (Kés: Elmélkedések egy gyilkossági kísérlet után) jövő áprilisban jelenik meg.

– Rövid könyv lesz – mondta az író nemrég egy irodalmi fesztiválra online bejentkezve. – Meg kellett írnom ezt a könyvet, hogy valamiképp felülkerekedjek azon, ami történt, hogy az erőszakra a művészeten keresztül tudjak válaszolni – tette hozzá.

Kiemelt kép: Salman Rushdie-t először Richard Burbridge fényképezhette le a támadás után. / Fotó: Richard Burbridge, New Yorker

Még több cikk a témában: