A Nobel-díjas zenész legújabb könyvének kilencszáz példányát úgy hirdették meg, hogy a dalszerző saját kezű aláírását tartalmazzák, ám kiderült, hogy a dedikálást egy gép végezte el helyette. Bob Dylan egy nyilatkozatban kért bocsánatot: azzal védekezett, hogy szédülése és a határidő miatt kényszerült erre a „hibás döntésre” – írta meg a Guardian.

November elején jelent meg Bob Dylan a The Philosophy of Modern Song (A modern dal filozófiája) című könyve, amely a legendás énekes-dalszerző más zenészek számaihoz írt kommentárjait tartalmazza. A szóban forgó kötetből korlátozott példányszámú, 900 darab „kézzel aláírt” példányt is kiadtak, melyek darabjáért 599 dollárt (236 ezer forintot) kértek. Minden egyes példányhoz csatolták a Simon & Schuster kiadó hitelességet garantáló levelét.

Dylan 2010-ben kezdett el dolgozni a könyvön, amelyben a könnyűzenei alkotói folyamatok kulisszatitkait igyekszik bemutatni. Több mint hatvan kommentárt írt közkedvelt zenészek dalait elemezve Stephen Fostertől Elvi Costellóig. Felhívja a figyelmet olyan jelenségekre, mint hogy miként lehet beleesni a könnyű rímek csapdájába, és bemutatja, hogy egyetlen szótag hozzáadása hogyan ronthat el egy dalt. Bár a kommentárok látszólag a zenéről szólnak, Dylan kötete nem csupán értekezés a dalszerzés művészetéről és mesterségéről, hanem megrendítő és mélyreható, gyakran vicces stílusban megírt elmélkedések és reflexiók az emberi érzelmek árnyalatairól.

A képen Bob Dylan The Philosophy of Modern Song című könyve.
Bob Dylan The Philosophy of Modern Song című könyve / Fotó Jay Gabler, Duluth News Tribune

Amikor a vásárlók kézhez kapták a drága, dedikált példányokat, sokan megosztották a könyvükről készült fényképeket az interneten – és hamar rájöttek, hogy minden aláírás pontosan ugyanolyan. A 81 éves zenész közleményben kért bocsánatot, és mindenkit biztosított arról, hogy az évek során minden korábbi aláírása kézzel készült.

„2019-ben szédülni kezdtem, ami a világjárvány éveiben is folytatódott. Emiatt egy ötfős csapatra van szükségem ahhoz, hogy a dedikálni tudjak, és amíg a vírus tombolt, nem tudtuk biztonságosan lebonyolítani az aláírást. A járvány alatt lehetetlen volt bármit aláírni, és a szédülés sem segített. A határidő szorított, ekkor felmerült az ötlet, hogy használjak autopent. Biztosítottak arról, hogy a művészvilágban ez megszokott, bejáratott módszer, mások is így csinálják. Elismerem, a gép használata hibás döntés volt, a Simon & Schuster kiadóval most azon dolgozom, hogy helyrehozzam ezt a hibát.”

A Simon & Schuster kiadó is elnézést kért, és felajánlotta, hogy visszatérítik a könyv árát mindazoknak a vásárlónak, akik elégedetlenek a gépi aláírással. „Mindenkit biztosíthatunk arról, hogy az ezeket a kiadványokat megelőző összes többi kiadást Bob Dylan írta alá, egyenként, a saját kezével” – írták közleményükben.

Az autopen egy olyan szerkezet, mely egy eredeti minta alapján tökéletesen képes reprodukálni egy aláírást. Az autopent először 1803-ban szabadalmaztatták az Egyesült Államokban. Thomas Jefferson amerikai elnök támogatta a bevezetését, 1804-től gyakran használta is a szerkezetet. Bár több más elnök is rendszeresen igénybe vette az autopent, hogy ne kelljen naponta több száz, ezer dokumentumot aláírni, a Fehér Ház tagadta a gépi aláíró szerkezet használatát.

Bob Dylan a The Philosophy of Modern Son című könyv szerzője egy 1974-ben szervezett koncerten.
Bob Dylan egy 1974-ben szervezett koncerten / Fotó: Barry Feinstein

Egészen addig, amíg Lyndon B. Johnson (az USA 1963-69 között hivatalban lévő elnöke) végül engedélyezte, hogy a készüléket lefényképezzék a Fehér Házban – a képek a National Enquirer címlapján jelentek meg The Robot that Sits in for the President (A robot, amely az elnököt helyettesíti) címmel. 2011-ben Barack Obama lett az első amerikai elnök, aki autopen aláírásával fogadott el törvényt. II. Erzsébet brit királynőnek pedig bevett szokása volt, hogy autopen segítségével írta alá a karácsonyi üdvözlőlapjait.

Míg a politikában elfogadottá vált az autopen használata, addig hírességek autogramosztásánál mindig látványos közfelháborodást és nemtetszést vált ki, ha kiderül, hogy az aláíráshoz egy gépet hívnak segítségül.

2020-ban botrány robbant ki, amikor Ozzy Osbourne-t megvádolták azzal, hogy autopen segítségével készítette a „kézzel aláírt” példányokat Ordinary Man című albumához. Dolly Parton countryzenésszel is ugyanez történt, amikor Songteller: My Life in Lyrics című könyvének korlátozott példányszámú kiadásáról derült ki, hogy autopennel dedikálta őket. Sinéad O’Connor ír énekesnő pedig kínos helyzetbe hozta a könyvkereskedőket azzal, hogy tavaly elismerte, emlékiratát nem a saját kezével, hanem egy bélyegzővel írta alá.

Még több cikk a témában: