Egy harmincéves írónő elsöprő erejű debütáló regénye nyerte el 2022-ben az amerikai Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award) a szépirodalmi kategóriában – számolt be róla a The Guardian. Tess Gunty The Rabbit Hutch című regénye pillanatfelvétel négy tizenéves fiatal életéről, rajtuk keresztül pedig a kortárs Amerikáról: gyönyörű provokatív történet a magányról és a vágyakozásról, a csapdába esésről és az elnyert szabadságról.

A Nemzeti Könyvdíj az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb irodalmi díja, amelyet először 1950-ben osztottak ki. Idén 73. alkalommal adták át a díjakat szépirodalom, ismeretterjesztő irodalom, költészet, gyermek- és ifjúsági irodalom, valamint idegen nyelvből fordított irodalom kategóriában. A kategóriák győzteseit több, mint száz jelölt közül választja ki egy ötfős, független, szakmai döntőbizottság.

A képen Tess Gunty The Rabbit Hutch című könyve.
Kép forrása: this.literary.queendom, Instagram

A 2022-es nyerteseket idén november 16-án New Yorkban egy nagyszabású díjátadó gálán hirdették ki, az első helyezettek 10 ezer dolláros (4 millió forintos) pénzdíjat kapnak. 2019 óta ez volt az első alkalom, hogy az eseményt személyesen tartották meg, több százan gyűltek össze Manhattan belvárosában, a Cipriani Wall Streeten.

Idén szépirodalmi kategóriában Tess Gunty The Rabbit Hutch című debütáló regénye lett a győztes. A történet négy tizenéves fiatal életébe enged bepillantást, akik életük értelmét keresik. Egy kísértetiesen szép és intelligens lány, Blandine és három fiú él együtt egy lepattant, Rabbit Hutch-nak (nyúlketrecnek) nevezett társasházban. A történet középpontjában Blandine áll, akit aggasztó filozófiai kérdések foglalkoztatnak. „Én csak… egy kicsit életszerűbb életet szeretnék… te nem?” – teszi fel a kérdést Blandine egyik lakótársának.Végső soronmaga a regény is erre a kérdésre keresi a választ: mitől élet az élet? Mit jelent ma életben lenni? Főként most, az internet korában, ahol a virtuális valóság egyre több időt és teret követel az életünkből.

A The Rabbit Hutch egy forró júliusi hét eseményeit írja le, ami egy bizarr erőszakos cselekményben csúcsosodik ki.

A regény egy fájdalommal teli, mégis szép és fanyar humorral átszőtt pillanatfelvétel a kortárs Amerikáról, gyönyörű és provokatív történet a magányról, a vágyakozásról, a csapdába esésről és az elnyert szabadságról. A kritikusok szerint Gunty regénye izgalmas, új hangot képvisel az amerikai fikcióban.

Ismeretterjesztő irodalom kategóriában Imani Perry regénye, a South to America: A Journey Below the Mason-Dixon to Understand the Soul of a Nation kapta az elismerést, míg költészet kategóriában John Keene vehette át az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a Punks: New & Selected Poems című kötetéért. Gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában Sabaa Tahir All My Rage című könyvét ítélték a legjobbnak, idegen nyelvről fordított irodalom kategóriában pedig az argentin szerző, Samanta Schweblin (fordító: Megan McDowell) –  Seven Empty Houses című regénye lett a győztes.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2019-ben Krasznahorkai László regénye, a Báró Wenckheim hazatér nyerte el az angolra fordított művek kategóriájában az amerikai Nemzeti Könyvdíjat.

A történet főhőse Wenckheim Béla, aki Argentínából tér haza ősei földjére, a Viharsarokba, hogy felmérje, mi változott, és hogy rádöbbenjen, ugyanazt találja, amit egykor maga mögött hagyott. A könyv Ottilie Mulzet fordításában jelent meg Amerikában Baron Wenckheim’s Homecoming címmel.

Kiemelt kép: Mariah Tauger, Los Angeles Times