Filippo Bernardini nagynevű könyvkiadók illetékesének adta ki magát, hogy megjelenés előtt álló kéziratokat szerezzen meg olyan ismert szerzőktől, mint Margaret Atwood vagy Sally Rooney. Több mint ezer kéziratot tulajdonított el, tettének indítékát egyelőre homály fedi. A birtokába került kéziratok nem kerültek ki az internetre, és arról sem tudni, hogy bárkit megzsarolt volna.

A 30 éves Filippo Bernardini 2023. január 6-án bűnösnek vallotta magát: beismerte, hogy több mint ezer kiadatlan kéziratot lopott el, köztük neves szerzők kiadás előtti példányait is – számolt be róla a Guardian.

Az FBI ügynökei egy évvel ezelőtt, 2022. januárjában tartóztatták le Bernardinit a New York-i JFK repülőtéren. A férfi akkor ártatlannak vallotta magát, és szabadlábra is helyezték. Pár nappal ezelőtt, január 6-án azonban végül elismerte bűnösségét.

Bernardini ügynöknek és kiadónak adta ki magát e-mailben, így próbált kiadás előtti kéziratokat megszerezni szerzőktől és azok képviselőitől: ügynökötől, szerkesztőktől, zsűritagoktól.

Olyan híres írók kéziratára pályázott, mint Margaret Atwood, Sally Rooney vagy Ian McEwan, illetve célkeresztjébe került még Ethan Hawke amerikai színész is. 2016 augusztusától kezdve egészen letartóztatásáig több mint 160 hamisított domaint regisztrált, melyek a megtévesztésig hasonlítottak valódi, már létező irodalmi intézmények neveihez. Csak egy-egy betűt változtatott meg, amelyek egy átlagember számára alig észrevehetőek, inkább csak nyomdahibának tűnnek. Például az Agency szó „g”-jét lecserélte „q”-ra – amit nem lehet könnyen észrevenni, főként, hogy a címeket általában alá is húzzák.

A képen Filippo Berardini a Simon & Schuster kiadó munkatársa, aki csalással szerzett meg kéziratokat.
Filippo Berardini / Forrás: dailymail.co.uk

Bernardini a Simon & Schuster kiadónak dolgozott Londonban, de a vádiratban az S&S-t nem vádolták meg jogsértéssel. A kiadó azonnal felfüggesztette a férfi munkaviszonyát, amint értesült a csalásról, majd egy nyilatkozatban határolódtak el munkatársuktól, hangsúlyozva: „megdöbbentek és elborzadtak” a történtek hallatán. „Hálásak vagyunk az FBI-nak és az Igazságügyi Minisztériumnak, amiért megvédik és támogatják a szerzők szellemi tulajdonjogait szerte a világon” – nyilatkozta a kiadó.

Mielőtt a valódi tettest azonosították volna, a legkülönbözőbb elméletek keringtek a „kézirattolvaj” kilétéről.

Olyan vakmerő hipotézisek születtek, hogy külföldi hatalmak próbálják destabilizálni a Nyugat könyvpiacát, vagy hogy hollywoodi producerek így próbálnak új ötleteket szerezni a készülő filmjeikhez. Hogy a csalássorozat mögött pontosan milyen motiváció rejtőzik, arról csak találgatni tudunk, Bernardini indítéka ugyanis ez idáig nem tisztázódott. Az áldozatokat is zavarba ejtette, hogy az eltulajdonított kéziratokat soha nem követték pénzkövetelések, és a regények soha nem jelentek meg az interneten a mű kiadása előtt.

Az ügyészek szerint Bernardini – aki saját bevallása szerint „megszállottja az írott szónak” – célja az volt, hogy az ellopott ötleteiket felhasználva megírja saját remekművét, amit végül aztán nem tudott megvalósítani. Elképzelhető azonban, hogy a kiadatlan kéziratok mániás gyűjtögetése nem magyarázható anyagi haszonszerzéssel, a választ az olasz csaló „megszállott” személyiségében kell keresnünk.

A képen Filippo Berardini a Simon & Schuster kiadó munkatársa, aki csalással szerzett meg kéziratokat.
Forrás: dailymail.co.uk

A támadások egyik célszemélye a svéd Albert Bonniers Förlag kiadó szerkesztője, Daniel Sandström szerint nehéz megmagyarázni, mi lehetett az elkövető célja: „Létezik egy irodalmi válasz erre a kérdésre: a történtek mélyén egy pszichológiai rejtély lapul, a csalót izgalommal töltötte el a még olvasatlan kéziratok birtoklása” – mondta a BBC-nek. „A kevésbé romantikus válasz pedig úgy hangzik, hogy az elkövető egy olyan személyiség, aki így próbálta fontosnak érezni magát, a hatalom ízét akarta, az érzést, hogy a háttérből ő mozgatja a szálakat.”

A BBC beszámolója szerint az olasz férfi a bűncselekményért minimum 15 hónap, de akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat,

ügyében áprilisban születhet döntés. „Tudtam, hogy a tetteim helytelenek” – vallotta be Bernardini a bíróság előtt. Tettének motivációit azonban továbbra is titokban tartja. Pillanatnyilag a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a 30 éves férfi képes volt a börtönt is kockáztatni azért a nem mindennapi érzésért, hogy ő az, aki a világon először olvashatja el neves szerzők nagyszerű regényeit.

Kiemelt kép: Filippo Berardini LinkedIn fiókjáról készült fotó / Forrás: dailymail.co.uk

Még több cikk a témában: