Jonathan Franzent gyakran hasonlítják Thomas Mannhoz – az amerikai szerző a 21. században Javítások című regényével elevenítette fel a társadalmi- és családregények hagyományát.

Jonathan Franzen amerikai regényírónak ítélték oda a 2022-es Thomas Mann-díjat szeptember 16-án Lübeckben – írta meg a Time News. A 25 ezer euróval járó díjat ünnepélyes keretek között adta át Jan Lindenau, Lübeck polgármestere és Winfried Nerdinger, a Bajor Művészeti Akadémia elnöke.

A Szabadság, a Tisztaság és a Keresztutak című könyvek szerzője azt nyilatkozta, a német irodalom sokat jelent számára, ezért nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Németországban is közönségre talált.

A zsűri Franzent kivételes elbeszélőtehetségéért tüntette ki. A szerző Tolsztoj, Dosztojevszkij és Thomas Mann nyomdokain haladva a nagy társadalmi és családregények műfaját gondolja újra a 21. században.

Franzent a 2001-ben megjelent Javítások című regénye emelte a kortárs világirodalom nagyjai közé – olvasható a díj indoklásában. A Javítások egy boldogtalan, diszfunkcionális család példáján keresztül lenyűgöző korrajzot fest az amerikai társadalomról, a regény szereplőinek vágyairól, kudarcairól. Több mint száz évvel Thomas Mann kultikus műve, A Buddenbrook ház után a Javítások világsikere a német nyelvű családregény reneszánszát hozta el.

A Variety idén júliusban írt arról, hogy Franzen Szabadság című regényéből tévésorozat készül, amit a Golden Globe-díjas forgatókönyvíró, Melanie Marnich jegyez majd.

A 2010-ben kiadott regény a szerelemről, a házasságról és a modern világról szól: a könyv cselekménye során végigkövethetjük Patty és Walter Berglund történetét, akik egy tanulási folyamat megszemélyesítői: hogyan éljünk az egyre bonyolultabb világban, melyben folyamatosan hibákat követünk el, és közben igyekszünk minden lehetséges örömöt besöpörni.

Melanie Marnich a Szabadságot remekműnek nevezte: “Vidám, szívszorító, könyörtelenül aktuális – nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy elmerülhetek a világában. Ez egy álomprojekt, amiben egy álomcsapattal dolgozhatok együtt”.

A Thomas Mann-díjat korábban olyan írók vehették át, mint Norbert Gstrein, Nora Bossong, Brigitte Kronauer és Julie Zeh.

A legjobb könyvek egy helyen – Fedezd fel az elmúlt évek díjnyertes köteteit a  www.libri.hu/dijnyertes irodalom oldalon keresztül!

Kiemelt kép forrása: Könyves Magazin, konyvesmagazin.hu