Már csak pár nap, és kiderül, hogy idén ki kapja az irodalmi Nobel-díjat, amit a Svéd Tudományos Akadémia 2022. október 6-án ítél oda Stockholmban egy általa kiválasztott írónak. De hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák?

A díj átadása előtt mindig elindulnak a találgatások, hogy ki az, aki a legnagyobb valószínűséggel veheti át a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Idén két magyar szerző is szerepel a fogadóirodák listáján.

A Ladbrokes jelenleg a legesélyesebbek között tartja számon a nagy sikerű Sátántangó szerzőjét, Krasznahorkai Lászlót (16:1-hez), olyan írókkal egyetemben, mint a japán Haruki Murakami, Jon Fosse, Michel Houellebecq, a kenyai Ngũgĩ Wa Thiong’o, az augusztusban késes támadás áldozatául esett indiai születésű brit író, Salman Rushdie, Anne Carson vagy a 75 éves Stephen King. Ők mindannyian 16:1-hez eséllyel indulnak a Nobel-díjért, ami azt jelenti, hogy befutónak számítanak Pierre Michon után, aki jelenleg az első helyen szerepel (12:1-hez).

Krasznahorkai László számos díj kitüntetettje, köztük tulajdonosa a legrangosabb magyar állami díjnak, a Kossuth-díjnak is. Nemrégiben Milovan Vidakovics-díjat adtak át neki Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján: az indoklás szerint a 68 éves magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú életművével érdemelte ki az elismerést.

Forrás: Getty Images

A Ladbrokes oldalán előkelő helyen szerepelnek még olyan neves szerzők, mint Margaret Atwood (20:1) vagy Annie Ernaux (20:1), aki már tavaly is a fogadóirodák nagy kedvence volt. A másik magyar nyelvű szerző, az idén 80. születésnapját ünneplő Nádas Péter idei Nobel-díj esélyei jelenleg 28:1-hez állnak a fogadóirodánál.

2021-ben az irodalmi Nobel-díjat a tanzániai születésű brit író, Abdulrazak Gurnah vehette át, akinek a legismertebb regénye az 1994-ben megjelent Paradicsom. A szerző a gyarmatosítás hatásainak és a menekültek sorsának bemutatásáért részesült az elismerésben, első három regénye azzal foglalkozik, milyen viszontagságokkal kell megküzdeniük a frissen érkezett menekülteknek Nagy-Britanniában.

Mivel a Nobel-díj esetében a jelöltek nevét ötven évre titkosítják, ezért csak találgatni lehet, ki kapja idén az elismerést. Valójában előre megjósolhatatlan még a lista alapján is, hogy kinek adják át a díjat – csak hogy egy érdekességet említsünk, a tavalyi győztes, Abdulrazak Gurnah nem is szerepelt a múlt évben a NicerOdds listáján.

Még több cikk a témában: